• STRAI(GH)T 51

    PROJECT STRAI(GH)T 51
    TYPE residential
    LOCATION Sukhumvit 38, Bangkok, Thailand
    OWNER Ratchaphon Ittianuwat
    SITE AREA 120 sq.wah
    USED AREA 325 sq.m.
    STATUS construction drawing
  • STRAIT • STRAIGHT

    STRAI(GH)T 51, a straight shape of the house is fitted in a strait site, surrounded by various type of residential units, single detached houses and high-rise residential, located at the central business district in Bangkok. Due to the family expansion, 3-generation family decided to create a new house in their own land, where a recent existing house is located.

    Long rectangular building shape is designed, to maximize land-use to its fullest potential. A trapezoid land shape which makes the front part narrower than the back, the house is pushed to the back part of the land to widen the house span. To organize zoning, the limited space is divided into three main parts which are, a carport at the front, the house in the middle, and green space at the back. Moreover, to provide more green area, it is inserted into each of the subtracted blocks, which are all voids to allow indirect natural daylight together with privacy and relaxation from the tree blocks into an interior space. While the staircase and service area are all located at the South to block and maintain privacy from the nearby high-rise building.

    Inside the house, three zones of living space at the first floor are overlapped to provide privacy for each zone, because of different users. The first one, which is accessible from the entrance door, is a main living area that accommodates welcoming guests on each occasion. Ordered as an open plan closes to the living space, the dining area with an indoor kitchen, is placed on the center of the house which shares an intersected green block together. A staircase to the second floor is concealed behind the kitchen, which is hardly be seen from the entrance, as well as leading to the innermost part which is a sunken activities area for kids with high ceiling and double volume of glass void. It directly connects to the backyard at the East, while the South is a long horizontal window on the lower level to maintain privacy. Furthermore, yoga room is oriented next to the playroom for easily adjustable to be an elderly bedroom in the future. Four bedrooms are arranged upstairs in linear to take view at the North, while hallway is used as a working space and sanctuary area.

    Wooden-like aluminum trellis facade is not only used for privacy along the North where all bedrooms are located, but also reduce harshness and provide cozier perception. On the other hand, most solid walls are designed to preventing heat and support the internal function privacy which is cladded by bright stone tiles for durability, last-longer, and low maintenance, as well as, giving more relaxation senses, as well as engineering-wood is used for the whole interior flooring.


    [CIVIL ENGINEER | Chittinat Wongmaneeprateep]

PROJECT STRAI(GH)T 51
TYPE residential
LOCATION Sukhumvit 38, Bangkok, Thailand
OWNER Ratchaphon Ittianuwat
SITE AREA 120 sq.wah
USED AREA 325 sq.m.
STATUS construction drawing

STRAIT • STRAIGHT

STRAI(GH)T 51, a straight shape of the house is fitted in a strait site, surrounded by various type of residential units, single detached houses and high-rise residential, located at the central business district in Bangkok. Due to the family expansion, 3-generation family decided to create a new house in their own land, where a recent existing house is located.

Long rectangular building shape is designed, to maximize land-use to its fullest potential. A trapezoid land shape which makes the front part narrower than the back, the house is pushed to the back part of the land to widen the house span. To organize zoning, the limited space is divided into three main parts which are, a carport at the front, the house in the middle, and green space at the back. Moreover, to provide more green area, it is inserted into each of the subtracted blocks, which are all voids to allow indirect natural daylight together with privacy and relaxation from the tree blocks into an interior space. While the staircase and service area are all located at the South to block and maintain privacy from the nearby high-rise building.

Inside the house, three zones of living space at the first floor are overlapped to provide privacy for each zone, because of different users. The first one, which is accessible from the entrance door, is a main living area that accommodates welcoming guests on each occasion. Ordered as an open plan closes to the living space, the dining area with an indoor kitchen, is placed on the center of the house which shares an intersected green block together. A staircase to the second floor is concealed behind the kitchen, which is hardly be seen from the entrance, as well as leading to the innermost part which is a sunken activities area for kids with high ceiling and double volume of glass void. It directly connects to the backyard at the East, while the South is a long horizontal window on the lower level to maintain privacy. Furthermore, yoga room is oriented next to the playroom for easily adjustable to be an elderly bedroom in the future. Four bedrooms are arranged upstairs in linear to take view at the North, while hallway is used as a working space and sanctuary area.

Wooden-like aluminum trellis facade is not only used for privacy along the North where all bedrooms are located, but also reduce harshness and provide cozier perception. On the other hand, most solid walls are designed to preventing heat and support the internal function privacy which is cladded by bright stone tiles for durability, last-longer, and low maintenance, as well as, giving more relaxation senses, as well as engineering-wood is used for the whole interior flooring.


[CIVIL ENGINEER | Chittinat Wongmaneeprateep]